Geertje van Puur voeding bij Geertje in een gele jurk kijkt opzij en lacht.

Xeno- oestrogenen

Xeno- oestrogenen, pseudohormonen, zijn geen echte hormonen maar jou lichaam ziet ze helaas wel zo. Het zijn chemische stoffen welke je binnen kunt krijgen via je huid, spijsvertering en longen. Xeno-oestrogeen kan allerlei processen in je lichaam verstoren, waar onze hormoonbalans er een van is. Vandaar vandaag deze blogpost.


Xeno oestrogenen zijn chemische stoffen die ons lichaam op verschillende manieren binnen kunnen komen. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in plastic, wanneer je bijvoorbeeld warme voeding of drank in een plastic bakje doet komen door de warmte de zogeheten weekmakers vrij welke jij zo door je voeding of drank binnen krijgt, maar ook parabenen welke in veel verzorgingsproducten zit, zware metalen en siliconen in huishoudelijke producten en de pesticiden (chemicaliën welke op voeding gebruikt worden tegen onkruid, schimmels, insecten etc.) zijn stoffen welke ons lichaam als Xeno-oestrogeen op kan slaan.
Xeno-oestrogenen zijn dus geen echte hormonen maar hebben in ons lichaam wel een oestrogeen achtige werking en kunnen de werking van ons lichaamseigen hormonen blokkeren, verminderen of versterken.


Voor onze gezondheid zowel fysiek als mentaal is het belangrijk dat ons hormonen in balans zijn. Wanneer je veel Xeno-oestrogeen binnen krijgt kan onze eigen hormoonbalans verstoord raken. Het afbreken van deze Xeno- oestrogeen kost het lichaam erg veel moeite en bovendien een ingewikkeld proces. Door de opstapeling in ons lichaam kan het zich gaan opstapelen in ons vetweefsel, lever en voortplantingsorgaan. Deze disbalans kan uiteindelijk zelf leiden tot een oestrogeendominantie.

Vanaf ons 30e levensjaar begint de productie van oestrogeen en progesteron te dalen. De productie van progesteron daalt over het algemeen sneller, waardoor oestrogeendominantie kan ontstaan. Oestrogeendominantie betekent dat er te veel oestrogeen in het lichaam aanwezig is, veelal veroorzaakt door een tekort aan progesteron. Deze balans kan nog sneller verstoord raken door xeno-oestrogenen. Allerlei hormonale problemen die vrouwen in hun leven tegenkomen worden in verband gebracht met oestrogeendominantie denk aan: vermoeidheid, vocht vasthouden, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, opgeblazen gevoel, diarree, endometriose, slecht functionerende schildklier, verlaagd libido etc.


Wat kun je zelf doen tegen Xeno- Oestrogeen?
Het is niet mogelijk om Xeno Oestrogeen volledig te vermijden, maar je kunt wel proberen om er minder van binnen te krijgen.

  • Drink uit een glazen waterfles of glas, niet uit een plastic flesje
  • Doe geen verwarmd voedsel in een plastic bakje, door de hitte komen de weekmakers in jou voeding terecht
  • Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten
  • Kies zoveel mogelijk pure en onbewerkte voedingsmiddelen
  • Wanneer je niet voor biologisch kiest, was en schil groenten en fruit dan goed
Blonde vrouw met lange bruine jas wandelend met sneakers aan komt lachend in beeld.

Wie is Geertje?

HI! Super leuk dat je mij hier volgt! Mijn missie is om vrouwen weer vol energie het leven door te laten gaan, de beste versie

Read More »
Blonde vrouw met krullen met glimlach en telefoon in de hand.

Wat is PCOS?

Bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) groeien er meer vochtblaasjes of kleine eiblaasjes dan normaal in de eierstokken. Deze blaasjes groeien ook niet

Read More »