Blonde vrouw met krullen met glimlach en telefoon in de hand.

Wat is PCOS?

Bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) groeien er meer vochtblaasjes of kleine eiblaasjes dan normaal in de eierstokken. Deze blaasjes groeien ook niet goed door, waardoor er geen eisprong is.
Bij PCOS zitten er veel kleine blaasjes in de eierstokken. Vaak groeien en rijpen deze eiblaasjes niet goed door. Dit komt doordat de waarde van het FSH (follikel stimulerend hormoon) te laag is om de eiblaas groei te stimuleren. En de waarden van het LH (luteïniserend hormoon) en het mannelijk hormoon testosteron meestal te hoog zijn. Hierdoor is er geen eisprong. Daardoor bestaat de kans dat iemand minder vruchtbaar is.


Symptonen van PCOS

 • Uitblijven van menstruatie / onregelmatige cyclus
 • Insulineresistentie
 • Acne
 • Overgewicht/ moeite met afvallen
 • Stemmingswisselingen
 • Haaruitval
 • Overbeharing
 • Vermoeidheid
 • Vruchtbaarheid is minder

Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor PCOS wordt ontwikkeld. De meeste vrouwen komen erachter als ze stoppen met de pil en een kinderwens hebben. Echter er zijn wel een aantal aanwijzingen dat het te maken heeft met; insulineresistentie (pieken in je bloedsuikerspiegel), overgewicht, stress of genetische achtergrond.

We weten nu wat PCOS is maar het allerbelangrijkste is nog wel wat kun je eraan doen?

Voeding
Wat we als allereerste aan moeten pakken is de insulineresistentie. Op het moment dat je een stabiele bloedsuiker hebt wordt er minder testosteron aangemaakt waardoor het ei-blaasje beter kan groeien en je een ovulatie krijgt. Daarnaast zorgt een stabiele bloedsuiker ook voor meer energie, minder moodswings en minder drang naar suiker rijke producten.

Een paar tips hierbij zijn:

 • Nuchter bewegen. Je maakt daarmee eerst je suikervoorraad op voordat je nieuwe koolhydraten (suikers) eet.
 • Probeer niet meer dan 3 eetmomenten per dag te hebben, je lichaam heeft dan tijd voor andere processen dan je voedsel verteren.
 • Je voedselpatroon omgooien. Puur en onbewerkt gaan eten met veel vezels, vitamines en mineralen uit groentes en fruit.

Wil jij graag van je PCOS af? Ik help je hier graag mee! Als orthomoleculair therapeut en hormoon therapeut help ik jou je hormonen weer in balans te brengen doormiddel van de juiste voeding, leefstijl en eventueel supplementen.

Blonde vrouw met lange bruine jas wandelend met sneakers aan komt lachend in beeld.

Wie is Geertje?

HI! Super leuk dat je mij hier volgt! Mijn missie is om vrouwen weer vol energie het leven door te laten gaan, de beste versie

Read More »
Geertje van Puur voeding bij Geertje in een gele jurk kijkt opzij en lacht.

Xeno- oestrogenen

Xeno- oestrogenen, pseudohormonen, zijn geen echte hormonen maar jou lichaam ziet ze helaas wel zo. Het zijn chemische stoffen welke je binnen kunt krijgen via

Read More »